Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3/2 η Ημερίδα που διοργάνωσε η ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΣΓΜΕ) για την σχολική στέγη με τίτλο «Σε τι σχολείο ζουν και μαθαίνουν τα παιδιά μας».
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από 40 Ενώσεις Γονέων της Αττικής, από την Ένωση Καλαμάτας καθώς επίσης εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και άλλων φορέων (εκπαιδευτικών κ.ά). Δεν παραβρέθηκαν ενώ ήταν καλεσμένοι εκπρόσωποι της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Δ.Σ της ΑΣΓΜΕ Δ. Λάμπρου ο οποίος τόνισε πως υπεύθυνη για την σημερινή επιδείνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σχολεία της χώρας είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, που με συνέπεια ακολουθούν τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην συνέχεια, έγιναν παρεμβάσεις από τους Κ. Μπάκα εκ μέρους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Β. Συρίγο εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, την Ε. Γεωργιάδου Μηχανικό Ασφαλείας και μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και τον Γ. Καμαρινό από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.
Ακολούθησαν οι εισηγητικές ομιλίες από τον Β. Φιλέρη, μέλος του Δ.Σ της ΑΣΓΜΕ και Πολιτικό Μηχανικό και τον Μ. Δανδουλάκη, Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις ΚτΥπ ΑΕ.
Ο Β. Φιλέρης ανέδειξε την σημασία που έχουν οι σχολικές υποδομές για την διαδικασία της μάθησης. Σημείωσε την ολοένα και διευρυνόμενη ψαλίδα μεταξύ του σχολείου που έχουμε ανάγκη αλλά και μπορούμε να κατασκευάσουμε σήμερα και αυτού στο οποίο φοιτούν τα παιδιά μας και έθεσε σαν βασικά αιτήματα που πρέπει να απασχολήσουν τα όργανα των Οργανώσεων Γονέων την θέσπιση Ενιαίου Φορέα Υποδομών, την μονιμοποίηση και επάρκεια του προσωπικού καθαρισμού και φύλαξης, την Αντισεισμική Προστασία των σχολείων και την γενναία χρηματοδότηση για όλα αυτά.
Ο Μ. Δανδουλάκης, έδωσε ιστορικά στοιχεία για την κατασκευή των σχολείων στην χώρα μας, ξεκινώντας από την ίδρυση του ΟΣΚ μέχρι την μετατροπή του σε ΑΕ και την συγχώνευσή του με την ΚτΥπ, αναδεικνύοντας έτσι την εγκατάλειψη του δημόσιου χαρακτήρα του φορέα, προς όφελος των μεγάλων Ιδιωτικών Εταιρειών. Έδωσε στοιχεία για την οικονομική ζημιά που έχει το δημόσιο από την κατασκευή σχολείων με ΣΔΙΤ και έθεσε σαν βασική προϋπόθεση για την κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, την ύπαρξη κεντρικού κρατικού τεχνικού φορέα σχολικών υποδομών.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε μία πλούσια συζήτηση, όπου εκτός των άλλων αναδείχθηκε και το πρόβλημα της σχολικής στέγης σε κάθε Δήμο και Ένωση αλλά και η ανάγκη πρωτοβουλιών με το ίδιο θέμα από τις Ενώσεις και τους Συλλόγους ανά περιοχή.
Όλα τα υλικά τη ημερίδας είναι αναρτημένα στο site μας (www.asgme.gr) , θα τυπωθούν δε και σε έντυπη μορφή ώστε να αξιοποιηθούν παραπέρα από τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων.
Αθήνα, 5 Φλεβάρη 2019
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 03022019_dtasgme_imerida_sxolikI_stegi